Aktualności 2017
W drugiej połowie kwietnia 2017 roku uczniowie klasy VI Szkoły Podstawowej w Strzałkowie na lekcji wychowawczej przygotowali zdrowe śniadanie i zdrowe przekąski dla swoich koleżanek i kolegów. Zanim doszło do degustacji najpierw uczniowie przygotowali się do działania poprzez studiowanie odpowiednich poradników, stron www itp. zawierających informacje o zdrowym posiłku, z czego powinien się składać, co zawierać. Następnie z przyniesionych składników na zajęciach przygotowali samodzielnie kanapki, sałatkę, przekąski i owsiankę. Degustację poprzedziła krótka prelekcja na temat przygotowanego dania. Niektórzy po raz pierwszy jedli owsiankę, a to taki zdrowy posiłek zawierający dużo błonnika, białka, witamin i minerałów oraz cenne kwasy tłuszczowe.
Na naszym stole znalazły się:
- owsianka z żurawina, którą przygotowały Julka i Alicja. Dziewczyny podały jedenaście powodów dla których warto jeść płatki owsiane,
-sałatka owocowa przygotowana przez Bartka, Huberta, Wiktora i Dominika, zawierała różne owoce m.in. banany, jabłko, mandarynki, winogrona, miód,
-kanapki koreczki z ciemnego pieczywa, przygotowane przez Alę i Wiktorię. Oprócz pełnoziarnistego pieczywa, koreczki zawierały ser żółty, sałatę, rzodkiewki, pomidorki, ogórek i wędlinę,
-zdrowe przekąski, przygotowane przez Justynę, Natalię i Anię. Były to warzywa i owoce pokrojone w plasterki lub cząstki. Wśród przekąsek znalazły się: marchewka, jabłka, banany, pomarańcze, grejpfrut, kiwi, suszone owoce- jabłka, gruszki, rodzynki,
-zdrowe kanapki, przygotowane przez Magdę i Klaudię z pieczywa, sałaty lodowej, wędliny, żółtego sera, pomidora, ogórka zielonego, rzodkiewki.
Wszystko było baaaardzo smaaaczne… i zdrowe oczywiście!